MOI

Innoveren kun je niet alleen. Om een product of dienst te ontwikkelen heb je partners nodig. Dat kunnen samenwerkingspartners zijn, maar ook toeleveranciers van specifieke kennis, expertise of technologie. MOI (Matchmaker voor Ondernemers die Innoveren) is een innovatieve manier om innovatiepartners te vinden.

MOI is een webapp die het zoeken naar innovatiepartners digitaliseert. Je kunt met MOI grasduinen in een gebruiksvriendelijke omgeving naar de meest geschikte innovatiepartner. De webapp draait op de data van de Innovatiespotter en gebruikt de methodiek van de FIT-analyse, van de Hanzehogeschool.

De Innovatiespotter is een data science bedrijf dat startups en innovatieve bedrijven opspoort die actief zijn met duurzaamheid, innovatie of technologie. Innovatiespotter verzamelt en indexeert online gegevens over alle 1.8 miljoen bedrijven in Nederland en clustert ze rond innovatiethema’s. Met de data van de Innovatiespotter kun je in MOI een longlist van bedrijven aanmaken.

De FIT analyse: Vanuit een longlist die is samengesteld met de Innovatiespotter moet je komen tot een shortlist. Welke partij is uiteindelijk het meest geschikt om mee samen te werken? De FIT analyse helpt de geschikte partij te selecteren. Deze analyse tool is ontwikkeld door het Lectoraat Inkoop Management van de Hanzehogeschool Groningen.

Voor startups en MKB

Vanuit de opleidingen HBO ICT en CMD van de Hanzehogeschool Groningen werken studenten, in opdracht van de Innovatiespotter en de Hanzehogeschool, aan de ontwikkeling van MOI speciaal voor startups en MKB. In een praktijkopdracht vertalen zij de app requirements naar een eerste prototype.

In februari 2020 is het prototype gereed. Ondernemers die de app willen testen kunnen zich melden. De basisversie van de app is voor ondernemers kosteloos. In het najaar van 2020 komt MOI beschikbaar.

Regiolicentie

Ondernemers kunnen zich individueel aanmelden voor het testen van MOI. Maar ook een regionaal innovatieprogramma kan een test opzetten. Daarvoor maken we de app geschikt om (push)-berichten op te nemen voor de gebruikers. Bijvoorbeeld een uitnodiging voor een relevante bijeenkomst of nieuws over een subsidieregeling. Hiervoor gebruiken we AI. Welke info is interessant voor welke ondernemer?

Meerwaarde voor regio’s, innovatieclusters, gemeenten of andere innovatieprogramma’s:

  • MOI bevat een overzicht van relevante bedrijven uit het regionale innovatienetwerk. Een ondernemer die health-applicaties ontwikkelt ziet (in elk geval) bedrijven in de health en in de ICT.
  • Daarnaast ontvangen ondernemers via MOI relevante informatie uit de regio, passend bij hun innovatieprofiel. Een ontwikkelaar van health-applicaties ontvangt alle aankondigingen over e-health-events met prioriteit.

Tegen geringe (meer)kosten kunnen we voor regio’s in de loop van 2020 een pilot opzetten.

Voor inkopers

Het initiatief van MOI is afkomstig van het lectoraat inkoopmanagement van het instituut voor Facility Management van de Hanzehogeschool Groningen en Innovatiespotter. Aanleiding is dat inkopers in toenemende mate te maken krijgen met het inkopen van innovaties. We ontwikkelen een versie van MOI speciaal voor inkopers.

MOI

MOI is een initiatief van Lectoraat Inkoop Management van de Hanzehogeschool Groningen en Innovatiespotter. De Regio Groningen-Assen heeft een subsidie voor MOI beschikbaar gesteld.

Wil je MOI testen? Mail dan naar moi@innovatiespotter.nl of projectmanager Bob van Ulsen - b.van.ulsen@innovatiespotter.nl.

Vermeld daarbij of je als individueel bedrijf de app wilt testen of dat je geïnteresseerd bent in een regiolicentie.


Regio Groningen-Assen
Innovatiespotter
Hanze