Nederland moet van aardgas af!

De overstap van fossiele naar duurzame energie komt in een stroomversnelling. Nederland moet sneller van het aardgas af. De gaskraan in Groningen gaat dicht en importeren van buiten de EU is onzeker. Daarom moet gekeken worden naar andere energiebronnen. Maar hoe weet je welke bedrijven in een regio hiermee bezig zijn?

Vorige week lieten we al bedrijven zien die pionieren met waterstof. Nu laten we bedrijven zien die biogas opwaarderen tot onder andere biomethaan.

Aardgas bestaat voor het belangrijkste deel uit methaangas. Gas met een andere samenstelling werkt daarom niet goed op het bestaande gasnetwerk. Biogas, dat wordt opgewekt uit slib, mest of huis- en tuinafval, moet daarom gezuiverd worden tot biomethaan. De Europese Commissie wil dat er vanaf 2030 in de EU 35 miljard kubieke meter biomethaan wordt geproduceerd. Om dat te bereiken investeert de Commissie flink in biogas en met name biomethaan.

Het Nationaal Programma RES ondersteunt de regio’s bij het maken van de regionale energiestrategieën door kennis te ontwikkelen en delen, procesondersteuning te bieden en een lerende community te faciliteren.

9 voorbeelden van bedrijven die werken met biomethaan:

  • Bright biomethane (Enschede) -> levert systemen voor opwerking van biogas tot groen gas
  • MBP solutions (Gouda) -> bouw van substraten voor biogas en biomethaan
  • Carbonoro (Naarden) -> biogasscheider voor biomethaan en CO2
  • Host (Enschede) -> bioafval naar bio-energie
  • BASgas (Nijmegen) -> kleine vergisters voor veehouders
  • Liqal (Breda) -> bouwt bioLNG en waterstof tankstations
  • SCW Systems (Alkmaar) -> groen gas en waterstof maken uit afval
  • Bio-UP (Deventer) -> biogas uit mest opwaarderen tot aardgaskwaliteit
  • Agradu (Sint Nicolaasga) -> Productie van biogas en bouw van biogasinstallaties

Gebruik onze tools om de bedrijven te vinden die je zoekt

2965314

Krijg nu toegang tot ons AI-gedreven platform en krijg data en inzicht in je werkgebied.

Laatste blogs

Visueel verslag van de kennissessie SDG- en duurzaamheidsmonitor 2024 door Meinte Strikwerda
Event

Kijk de kennissessie ‘SDG- en duurzaamheidsmonitor 2024’ terug!

Op 23 mei organiseerde Innovatiespotter de kennissessie ‘SDG-en duurzaamheidsmonitor van het Nederlands bedrijfsleven 2024’. U kunt deze sessie onderaan deze pagina terugkijken. De monitor Tijdens de sessie werd uitgebreid aandacht besteed aan de door Innovatiespotter ontwikkelde duurzaamheidsmonitor en de opvallende conclusies die daaruit volgen. De monitor geeft kwantitatief de staat

Lees Meer »
Campussen Nederland 2023
Publicatie

Datagedreven inventarisatie campussen 2023

In opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (MinEZK) heeft Innovatiespotter een volledig datagedreven onderzoek uitgevoerd naar de dynamiek op en rond Nederlandse campussen. Innovatie op campussen Met gebruik van data-analyse is uit een longlist van 200 campusachtige initiatieven bepaald of ze voldoen aan de kenmerken van een

Lees Meer »
Wil je meer weten over ons werk?
Launch login modal Launch register modal