Nederland slechtste waterkwaliteit van Europa ⇒ hoe verder?

Zware metalen, bestrijdingsmiddelen en meststoffen. Slechts enkele voorbeelden van de tientallen stoffen die experts aantreffen in Nederlands oppervlaktewater. Daarnaast is geconstateerd dat er nog onvoldoende flora en fauna leeft in kleine wateren als sloten en grachten.

Het klinkt misschien verrassend, maar de Nederlandse waterkwaliteit staat op de laatste plaats in de Europese ranglijst (Volkskrant, juni 2022).

Niet alle waterkwaliteit in Nederland is slecht, het drinkwater is vooralsnog wél van goede kwaliteit. Deze kwaliteit is in de toekomst echter niet gegarandeerd. In de beleidsnota (2021-2026) van drinkwatervoorziening komt de verbetering van waterkwaliteit naar voren. Om in de toekomst te kunnen blijven voorzien van goede kwaliteit drinkwater, zet het rijk in op waterbeschikbaarheid en zuinig drinkwatergebruik. Daarnaast is er aandacht voor het verbeteren van de kwaliteit en het borgen van veilige productie en levering

Water en SDGs

Beschikbaar water en verbeterde waterkwaliteit zijn wereldwijde vraagstukken. Met innovatie in de watersector werken Nederlandse partijen aan oplossingen. Hiermee wordt ook bijgedragen aan de Sustainable Development Goals die zijn gericht op water. De SDGs zijn zeventien doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030.

 • SDG 6: Schoon water en Sanitair. Deze SDG verzekert toegang tot duurzaam beheer van water en sanitair voor iedereen. Innovatie in de watersector kan bijdragen aan deze SDG. Denk bijvoorbeeld aan het beperken van waterverontreiniging of het mogelijk maken van duurzaam waterbeheer.
 • SDG 14: Leven in het water. Onderzoek heeft aangetoond dat er te weinig flora en fauna leeft in Nederlandse wateren. Het verbeteren van de waterkwaliteit zorgt voor een gezondere leef omgeving voor planten en dieren.

Volgens Europese afspraken moet vanaf 2027 al het Nederlands water van ‘goede’ kwaliteit zijn. Vooralsnog voldoet vrijwel geen enkel water aan dit predicaat. Er zijn daarom flinke verbeteringen nodig om dit doel te behalen.

Wie doet wat?

Naast de overheid werkt ook het bedrijfsleven aan innovatie in de watersector. Om startups en het MKB in staat te stellen om innovaties rondom water uit te voeren, zijn er een aantal organisaties die daar ondersteuning bij bieden. Een aantal voorbeelden zijn:

Daarnaast vonden wij 9 voorbeelden van bedrijven die werken aan het verbeteren van de waterkwaliteit:

 • Water IQ (Eindhoven) -> verduurzaming door productie van waterzuiveringsmachines
 • Water Waves (Leeuwarden) -> duurzame (afval)waterzuivering
 • Rainmaker Holland (Rotterdam) -> Productie van veilig drinkwater vanuit condensatie
 • Indymo (Delft) -> drones gebruiken voor het monitoren van waterkwaliteit
 • Aqua Aurora (Apeldoorn) -> Verduurzaming door toevoeging van schelpkalk aan water
 • WLN (Glimmen) -> Onderzoek naar drink-, industrie-, en afvalwater
 • Engeldot Water (Beilen) -> Ontwerp en productie van waterbehandeling en waterzuivering systemen.
 • Logisticon (Groot-Ammers) -> Productie hoogwaardige waterzuiveringsmachines voor o.a. drinkwaterbereiding
 • PureBlue (Kapellebrug) -> Verwijderen van schadelijke stoffen uit afvalwater om zo veilig en gezond water te creëren.

Meer weten van de Innovatiespotter? Maak een gratis account aan

Gebruik onze tools om de bedrijven te vinden die je zoekt

2965314

Krijg nu toegang tot ons AI-gedreven platform en krijg data en inzicht in je werkgebied.

Laatste blogs

Visueel verslag van de kennissessie SDG- en duurzaamheidsmonitor 2024 door Meinte Strikwerda
Event

Kijk de kennissessie ‘SDG- en duurzaamheidsmonitor 2024’ terug!

Op 23 mei organiseerde Innovatiespotter de kennissessie ‘SDG-en duurzaamheidsmonitor van het Nederlands bedrijfsleven 2024’. U kunt deze sessie onderaan deze pagina terugkijken. De monitor Tijdens de sessie werd uitgebreid aandacht besteed aan de door Innovatiespotter ontwikkelde duurzaamheidsmonitor en de opvallende conclusies die daaruit volgen. De monitor geeft kwantitatief de staat

Lees Meer »
Campussen Nederland 2023
Publicatie

Datagedreven inventarisatie campussen 2023

In opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (MinEZK) heeft Innovatiespotter een volledig datagedreven onderzoek uitgevoerd naar de dynamiek op en rond Nederlandse campussen. Innovatie op campussen Met gebruik van data-analyse is uit een longlist van 200 campusachtige initiatieven bepaald of ze voldoen aan de kenmerken van een

Lees Meer »
Wil je meer weten over ons werk?
Launch login modal Launch register modal