Innovatie in de zorg: Wie maken het verschil?

Bedrijven spelen een cruciale rol in de Health sector. Zij ontwikkelen producten en diensten die bijdragen aan de gezondheid van de maatschappij. Innovatiespotter ontsluit meer dan 6.500 bedrijven in Nederland die voorop lopen in de Health. Wie zijn het, waar zitten ze en wat doen ze? Neem direct contact op om toegang te krijgen tot deze bedrijven (de  “namen en rugnummers”) en om inzicht te krijgen in wat ze doen.

Toenemende levensverwachting, tekort aan personeel en financiële middelen. Een greep van uitdagingen die spelen in de zorg. Innovatie is onmisbaar om te kunnen blijven voldoen aan goede kwaliteit van zorg nu en in de toekomst. Technologische innovaties spelen hierbij een belangrijke rol. Maar welke innovaties maken het verschil en wie houden zich hiermee bezig? Wij hebben dit uitgezocht.

Artificial Intelligence

Kunstmatige intelligentie (AI) heeft een brede toepasbaarheid in de zorg. Kepler Vision heeft AI ontwikkeld voor valdetectie. Met behulp van een optische sensor signaleert het systeem wanneer een patiënt valt. De zorgverlener krijgt dan binnen 30 seconden een melding. AI wordt ook toegepast bij het opsporen van kanker. Zo spoort Aidence met behulp van AI knobbels op in longen voor het detecteren van longkanker. Deepdee gebruikt AI voor het screenen van een netvlies ter detectie van oogproblemen. AI kan ook gebruikt worden om de kans op een infectie na een operatie te verkleinen. Healthplus heeft hiervoor een model ontwikkeld.

Robotica

Ook robotica heeft een brede toepasbaarheid in de zorg. Zorgrobot Tessa van Tinybots kan ouderen en mensen met een beperking eraan herinneren dat ze iets moeten eten of dat ze medicatie moeten nemen. Focal Meditech maakt onder andere persoonlijke robotica die mensen met een beperking helpt eten en drinken. Ook hebben ze een sociale robot voor dementerenden, verstandelijk beperkten of kinderen met een aandoening. Deze robot kan vragen stellen en gesprekken voeren.

E-health

Sinds de corona pandemie is de populariteit van E-health toegenomen. E-health is het gebruik maken van IT om de gezondheid en of  de gezondheidszorg te ondersteunen of te verbeteren. Medapp is een online apotheek die werkt met behulp van een applicatie. De patiënt kan met behulp van de app medicijnen bestellen, maar ook advies krijgen omtrent medicijn gebruik. Het is dus een apotheek, alleen dan volledig online. Ancora biedt een online programma aan om diabetes type 2 te doorbreken. Embloom heeft een E-healthplatform ontwikkelt voor de geestelijke gezondheidszorg ter ondersteuning van diagnostiek en behandeling.

Virtual reality

Clevr combineert techniek met psychologie. De organisatie heeft virtual reality cognitieve gedragstherapie ontwikkeld. Deze vorm van therapie kan onder andere worden toegepast bij mensen met autisme, een angststoornis of een trauma. Motek Medical gebruikt virtual reality bij rehabilitatie. Dit kan bijvoorbeeld een patient zijn die weer moet leren lopen.

Serious gaming

Serious gaming zijn games die niet bedoeld zijn voor entertainment, maar bedoeld zijn om te leren en om bepaalde vaardigheden te ontwikkelen. Tover Care is met de Tovertafel een organisatie die spelletjes maakt voor ouderen, volwassenen met een beperking en kinderen. Zo kunnen bijvoorbeeld cognitieve en sociale vaardigheden getraind worden. Connected care heeft spelletjes ontwikkeld om mensen met alzheimer beter te kunnen begrijpen.

Farmacie

Ook de farmaceutische sector staat niet stil. Agile biotics ontwikkelt speciaal voor mensen met een resistentie voor antibioticum een alternatief medicijn. Byondis maakt  precisie-medicijnen voor kanker en auto-immuunziektes. Precisie-medicijnen zijn nieuwe doelgerichte medicijnen die worden gemaakt en afgestemd op individuele behoeften van een patiënt.

Medische oplossingen

Xeltis werkt aan een innovatieve medische oplossing voor zelfherstellende hartkleppen en bloedvaten. Het bedrijf vervangt bloedvaten en hartkleppen door kunstmatig materiaal welke vervolgens geabsorbeerd word door eigen lichamelijk weefsel. Hierdoor maakt het lichaam uiteindelijk zelf een nieuwe hartklep of bloedvat. ATRO Medical heeft een kunstmatige meniscus ontwikkeld. Een kunstmatige meniscus moet chronische pijn na een operatie verminderen. Daarnaast is het een oplossing voor jonge mensen die knieproblemen hebben maar die nog te jong zijn om een knieprothese te krijgen.

Het Health innovatie-ecosysteem

Het ecosysteem bestaat niet alleen uit bedrijven. Een belangrijke rol is weggelegd voor hubs, valleys, netwerken en andere organisaties die het innovatie-ecosysteem aanjagen en versterken. Bedrijven en andere organisaties kunnen daar terecht voor financiering, samenwerking, kennis, netwerken, faciliteiten en meer. Lees onze blog over het innovatie-ecosysteem van Health

En nog veel meer

Dit was een kleine greep van innovaties in de zorg. Maar er is nog veel meer. Wij spotten meer dan 6.000 innovatieve bedrijven in de zorg! Wil je de mogelijkheden van innovaties in de zorg verder verkennen?

Maak nu jouw gratis account aan

Benieuwd naar andere innovatie-ecosystemen? Wij hebben ook blogs geschreven over de innovatie-ecosystemen van Circulaire Economie en Energie:

Gebruik onze tools om de bedrijven te vinden die je zoekt

2965314

Krijg nu toegang tot ons AI-gedreven platform en krijg data en inzicht in je werkgebied.

Laatste blogs

Visueel verslag van de kennissessie SDG- en duurzaamheidsmonitor 2024 door Meinte Strikwerda
Event

Kijk de kennissessie ‘SDG- en duurzaamheidsmonitor 2024’ terug!

Op 23 mei organiseerde Innovatiespotter de kennissessie ‘SDG-en duurzaamheidsmonitor van het Nederlands bedrijfsleven 2024’. U kunt deze sessie onderaan deze pagina terugkijken. De monitor Tijdens de sessie werd uitgebreid aandacht besteed aan de door Innovatiespotter ontwikkelde duurzaamheidsmonitor en de opvallende conclusies die daaruit volgen. De monitor geeft kwantitatief de staat

Lees Meer »
Campussen Nederland 2023
Publicatie

Datagedreven inventarisatie campussen 2023

In opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (MinEZK) heeft Innovatiespotter een volledig datagedreven onderzoek uitgevoerd naar de dynamiek op en rond Nederlandse campussen. Innovatie op campussen Met gebruik van data-analyse is uit een longlist van 200 campusachtige initiatieven bepaald of ze voldoen aan de kenmerken van een

Lees Meer »
Wil je meer weten over ons werk?
Launch login modal Launch register modal