Hoe transparant is het innovatie-ecosysteem?

Hoe goed is het innovatie-ecosysteem in Nederland ingericht? Dat was één van de polls die we voorlegden tijdens de kennissessie ‘Data voor missiegedreven innovatie’ afgelopen week. Deelnemers waren voornamelijk afkomstig uit de publieke sector. Maar liefst 68% hiervan vond het innovatie-ecosysteem onoverzichtelijk ingericht voor de Nederlandse ondernemer. Slechts 6% vond het innovatie-ecosysteem goed ingericht, en 25% had geen mening.

Als het innovatie-ecosysteem onoverzichtelijk is, weten ondernemers de juiste programma’s niet te vinden.

Dit sluit aan bij onze analyse van de KVK Innovatie Top 100. Wij deden onderzoek naar de deelnemers van de afgelopen jaren en zagen dat innovatief MKB ontbreekt in de KVK Innovatie Top 100Tussen 300 en 500 bedrijven melden zich jaarlijks aan. Een belangrijk deel van de doelgroep is daarin ondervertegenwoordigd, namelijk oudere innovatieve bedrijven.

Bekijk de volledige analyse

Het is belangrijk om grip te krijgen op de barrières die ondernemers ervaren in het innovatie-ecosysteem. Door inzet van AI en data wordt het Nederlandse innovatie-ecosysteem transparanter. Ontbrekende (groepen) bedrijven zijn daarmee beter te identificeren en te bereiken. Een datagedreven aanpak draagt daarom bij aan een efficiënter missiegedreven innovatiebeleid.

Een organisatie die hieraan bijdraagt is Health Valley. Zij werken samen met overheidsinstellingen en het bedrijfsleven om zorginnovatie te stimuleren. Daarbij gebruiken zij data van Innovatiespotter om zo health-innovaties in kaart te brengen.

Gebruik onze tools om de bedrijven te vinden die je zoekt

2965314

Krijg nu toegang tot ons AI-gedreven platform en krijg data en inzicht in je werkgebied.

Laatste blogs

Visueel verslag van de kennissessie SDG- en duurzaamheidsmonitor 2024 door Meinte Strikwerda
Event

Kijk de kennissessie ‘SDG- en duurzaamheidsmonitor 2024’ terug!

Op 23 mei organiseerde Innovatiespotter de kennissessie ‘SDG-en duurzaamheidsmonitor van het Nederlands bedrijfsleven 2024’. U kunt deze sessie onderaan deze pagina terugkijken. De monitor Tijdens de sessie werd uitgebreid aandacht besteed aan de door Innovatiespotter ontwikkelde duurzaamheidsmonitor en de opvallende conclusies die daaruit volgen. De monitor geeft kwantitatief de staat

Lees Meer »
Campussen Nederland 2023
Publicatie

Datagedreven inventarisatie campussen 2023

In opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (MinEZK) heeft Innovatiespotter een volledig datagedreven onderzoek uitgevoerd naar de dynamiek op en rond Nederlandse campussen. Innovatie op campussen Met gebruik van data-analyse is uit een longlist van 200 campusachtige initiatieven bepaald of ze voldoen aan de kenmerken van een

Lees Meer »
Wil je meer weten over ons werk?
Launch login modal Launch register modal