Hoe transparant is het innovatie-ecosysteem?

Hoe goed is het innovatie-ecosysteem in Nederland ingericht? Dat was één van de polls die we voorlegden tijdens de kennissessie ‘Data voor missiegedreven innovatie’ afgelopen week. Deelnemers waren voornamelijk afkomstig uit de publieke sector. Maar liefst 68% hiervan vond het innovatie-ecosysteem onoverzichtelijk ingericht voor de Nederlandse ondernemer. Slechts 6% vond het innovatie-ecosysteem goed ingericht, en 25% had geen mening.

Als het innovatie-ecosysteem onoverzichtelijk is, weten ondernemers de juiste programma’s niet te vinden.

Dit sluit aan bij onze analyse van de KVK Innovatie Top 100. Wij deden onderzoek naar de deelnemers van de afgelopen jaren en zagen dat innovatief MKB ontbreekt in de KVK Innovatie Top 100Tussen 300 en 500 bedrijven melden zich jaarlijks aan. Een belangrijk deel van de doelgroep is daarin ondervertegenwoordigd, namelijk oudere innovatieve bedrijven.

Bekijk de volledige analyse

Het is belangrijk om grip te krijgen op de barrières die ondernemers ervaren in het innovatie-ecosysteem. Door inzet van AI en data wordt het Nederlandse innovatie-ecosysteem transparanter. Ontbrekende (groepen) bedrijven zijn daarmee beter te identificeren en te bereiken. Een datagedreven aanpak draagt daarom bij aan een efficiënter missiegedreven innovatiebeleid.

Een organisatie die hieraan bijdraagt is Health Valley. Zij werken samen met overheidsinstellingen en het bedrijfsleven om zorginnovatie te stimuleren. Daarbij gebruiken zij data van Innovatiespotter om zo health-innovaties in kaart te brengen.

Gebruik onze tools om de bedrijven te vinden die je zoekt

2965314

Krijg nu toegang tot ons AI-gedreven platform en krijg data en inzicht in je werkgebied.

Laatste blogs

SDG- en duurzaamheidsmonitor van het Nederlands bedrijfsleven 2024
Event

SDG- en duurzaamheidsmonitor van het Nederlands bedrijfsleven 2024

We nodigen je van harte uit voor een kennissessie waarin we de SDG- en duurzaamheidsmonitor van het Nederlands bedrijfsleven 2024 presenteren. Deze is ontwikkeld door Innovatiespotter in opdracht van de Nationaal Coördinator Duurzame Ontwikkelingsdoelen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Lees Meer »
Campussen Nederland 2023
Publicatie

Datagedreven inventarisatie campussen 2023

In opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (MinEZK) heeft Innovatiespotter een volledig datagedreven onderzoek uitgevoerd naar de dynamiek op en rond Nederlandse campussen. Innovatie op campussen Met gebruik van data-analyse is uit een longlist van 200 campusachtige initiatieven bepaald of ze voldoen aan de kenmerken van een

Lees Meer »
Circulaire Economie

Inzicht in het innovatie ecosysteem van circulariteit

Bedrijven spelen een cruciale rol in de Circulaire Economie. Innovatiespotter ontsluit meer dan 4.500 bedrijven in Nederland die voorop lopen in de Circulaire Economie. Wie zijn het, waar zitten ze en wat doen ze? Neem direct contact op om toegang te krijgen tot deze bedrijven (de  “namen en rugnummers”) en om inzicht

Lees Meer »
Wil je meer weten over ons werk?
Launch login modal Launch register modal