Op weg naar een emissievrije toekomst!

Het is hoog tijd voor een groene transitie. In 2030 moet de Nederlandse economie 49% minder CO2 uitstoten ten opzichte van 1990. Dit is de voornaamste doelstelling van het Klimaatakkoord, dat in is gegaan per 2020. Bedrijven uit elke sector moeten innoveren om emissies te verminderen. In 2020 kwam 11% van de totale Nederlandse broeikasuitstoot uit de transportsector (CBS). Het Klimaatakkoord stelt dat de logistiek sector haar CO2-uitstoot met 30% zal hebben verminderd in 2030. De logistieke sector heeft dus veel werk te verzetten. Maar hoe wordt deze verandering aangedreven?

De aanjagers

Naast de overheid zijn er ook onafhankelijke organisaties die te werk gaan als aanjager van innovatie in de logistieke sector. Dit soort organisaties stimuleren innovatie door onder andere kennisdeling, financiële ondersteuning en het creëren netwerken. Enkele voorbeelden van aanjagers in de logistiek sector zijn:

 • Mobility Lab -> Startup programma/accelerator voor logistieke bedrijven (actief in heel Nederland)
 • Hive Mobility -> Innovatiecentrum voor slimme en groene mobiliteit in Noord-Nederland
 • Logistics Community Brabant -> Brengt ondernemers, onderwijs, overheid en onderzoek samen voor logistieke innovaties in Noord-Brabant

Het MKB dat werkt aan een emissievrije toekomst

Bedrijven in de logistieke sector dragen bij aan de emissievrije toekomst door het verminderen van hun CO2-uitstoot of door het inzetten van uitstoot-vrije alternatieven. Hiermee draagt de sector bij aan SDG 9; industrie, innovatie en infrastructuur. Deze doelstelling streeft naar veerkrachtige infrastructuur en bevordering van inclusieve en duurzame industrie. Technologische vooruitgang staat hierbij centraal. De ambitie: in 2050 concurrerende en emissievrije logistiek in Nederland.

Een aantal voorbeelden van logistiek bedrijven die zich richten op innovatie:

 • Airhunters (Arnhem) -> cargopoolen
 • Breytner (Rotterdam) -> zero emission transport (elektrische distributietrucks met zelf opgewekte zonne-energie)
 • Hardt Global (Rotterdam) -> europees hyperloop netwerk (hogesnelheidstrein) als vervanging van short-distance vluchten
 • Chargetrip (Amsterdam) -> slimme navigatie voor elektrisch vervoer -> maakt route met handigste oplaadpunten, hoelang opladen etc.
 • Get2green (Drachten) -> milieu-impact minimaliseren door CO2-neutrale logistiek
 • TUX Mobility (Breda) -> Elektrische riksja’s in opkomende economieën om CO2 uitstoot tegen te gaan
 • Cityhub (Utrecht) -> opslag in slim magazijn en zero-emissie stadsdistributie
 • Rood-Runner (Oisterwijk) -> elektrische mobiliteitsoplossingen voor werkend Nederland
 • Emoss (Oosterhout) -> Zero-emission power systems for heavy equipment -> elektrische veegtruck en brandweertruck met elektrische waterpomp

Gebruik onze tools om de bedrijven te vinden die je zoekt

2965314

Krijg nu toegang tot ons AI-gedreven platform en krijg data en inzicht in je werkgebied.

Laatste blogs

Visueel verslag van de kennissessie SDG- en duurzaamheidsmonitor 2024 door Meinte Strikwerda
Event

Kijk de kennissessie ‘SDG- en duurzaamheidsmonitor 2024’ terug!

Op 23 mei organiseerde Innovatiespotter de kennissessie ‘SDG-en duurzaamheidsmonitor van het Nederlands bedrijfsleven 2024’. U kunt deze sessie onderaan deze pagina terugkijken. De monitor Tijdens de sessie werd uitgebreid aandacht besteed aan de door Innovatiespotter ontwikkelde duurzaamheidsmonitor en de opvallende conclusies die daaruit volgen. De monitor geeft kwantitatief de staat

Lees Meer »
Campussen Nederland 2023
Publicatie

Datagedreven inventarisatie campussen 2023

In opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (MinEZK) heeft Innovatiespotter een volledig datagedreven onderzoek uitgevoerd naar de dynamiek op en rond Nederlandse campussen. Innovatie op campussen Met gebruik van data-analyse is uit een longlist van 200 campusachtige initiatieven bepaald of ze voldoen aan de kenmerken van een

Lees Meer »
Wil je meer weten over ons werk?
Launch login modal Launch register modal