Wat zijn smart-ups en waarom blijven ze buiten beeld?

Waar zitten de meeste innovatieve bedrijven? En wat zijn hun kenmerken?

Al jaren is er veel aandacht voor startups. Deze groep draagt bij aan onze koppositie wereldwijd op gebied van innovatie. Maar zijn startups wel de grootste groep innovators in Nederland? Uit onze data blijkt dat maar liefst tweederde van alle innovatieve bedrijven in Nederland ouder is dan 10 jaar. En daarmee géén startup meer is.

Maarten van Gils introduceerde voor deze groep onlangs de term “smart-up”. Geen start-up of scale-up, maar smart-up: een volwassen innovatief bedrijf.

Wat is de positie van deze grote groep smart-ups in het Nederlandse innovatielandschap? Bovenstaande infographic laat dat zien. We hebben alle Nederlandse innovatieve bedrijven gescand op deelname aan 1000 innovatieprogramma’s. We keken niet alleen naar subsidies, maar ook naar bijvoorbeeld innovatienetwerken, startup-programma’s, investeerders en innovatie-awards.

Het verschil tussen de groepen bedrijven is groot. Bedrijven ouder dan 10 jaar én minder dan 10 fte scoren met 10% het laagst. Zij maken dus het minst vaak gebruik van innovatiegerelateerde regelingen, programma’s, netwerken enzovoort. Maar deze smart-ups zijn in absolute aantallen verreweg de grootste groep.

De groep oudere bedrijven met meer dan 10 fte scoort met 29% een stuk hoger, maar deze groep is in aantal bijna de helft kleiner.

Dat vraagt om extra onderzoek en om een gerichte aanpak. Kunnen deze bedrijven hun concurrentiepositie versterken en tegelijk meer bijdragen aan de maatschappelijke missies als ze meer gebruik maken van alle innovatie-programma’s die er zijn?

Gebruik onze tools om de bedrijven te vinden die je zoekt

2965314

Krijg nu toegang tot ons AI-gedreven platform en krijg data en inzicht in je werkgebied.

Laatste blogs

SDG- en duurzaamheidsmonitor van het Nederlands bedrijfsleven 2024
Event

SDG- en duurzaamheidsmonitor van het Nederlands bedrijfsleven 2024

We nodigen je van harte uit voor een kennissessie waarin we de SDG- en duurzaamheidsmonitor van het Nederlands bedrijfsleven 2024 presenteren. Deze is ontwikkeld door Innovatiespotter in opdracht van de Nationaal Coördinator Duurzame Ontwikkelingsdoelen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Lees Meer »
Campussen Nederland 2023
Publicatie

Datagedreven inventarisatie campussen 2023

In opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (MinEZK) heeft Innovatiespotter een volledig datagedreven onderzoek uitgevoerd naar de dynamiek op en rond Nederlandse campussen. Innovatie op campussen Met gebruik van data-analyse is uit een longlist van 200 campusachtige initiatieven bepaald of ze voldoen aan de kenmerken van een

Lees Meer »
Circulaire Economie

Inzicht in het innovatie ecosysteem van circulariteit

Bedrijven spelen een cruciale rol in de Circulaire Economie. Innovatiespotter ontsluit meer dan 4.500 bedrijven in Nederland die voorop lopen in de Circulaire Economie. Wie zijn het, waar zitten ze en wat doen ze? Neem direct contact op om toegang te krijgen tot deze bedrijven (de  “namen en rugnummers”) en om inzicht

Lees Meer »
Wil je meer weten over ons werk?
Launch login modal Launch register modal