Waar zitten relatief gezien de meeste innovatieve bedrijven op het gebied van water?

Top 10 water gemeenten - blogbanner

Nederland telt duizenden bedrijven die werken aan watergerelateerde innovaties; Innovatiespotter heeft er bijna 4.000 geïdentificeerd. Maar in welke gemeenten zijn relatief gezien de meeste te vinden? In deze blog presenteren we de top 10 gemeenten waar verhoudingsgewijs de meeste innovatieve bedrijven op het gebied van water zijn gevestigd.

Dit is de vijfde blog in een reeks van 11, waarin per Innovatiethema de top 10 gemeenten wordt uitgelicht.

De top 10 gemeenten

De ranglijst toont gemeenten met de hoogste relatieve innovatiescore op het thema Water. Deze innovatiescore geeft inzicht in hoeveel individuele bedrijven per gemeente actief zijn met innovaties op het gebied van water, in verhouding tot het totale aantal bedrijven.*

Top 10 gemeenten met watergerelateerde innovaties
Top 10 gemeenten met watergerelateerde innovaties

Watergerelateerde innovaties

Door zijn ligging en rijke maritieme geschiedenis heeft Nederland wereldwijd erkende kennis op het gebied van water. Deze kennis vormt de basis voor de drie technologiegebieden van de Topsector Water & Maritime: maritieme technologie (zoals scheepsbouw), deltatechnologie (zoals waterbeheer) en watertechnologie (zoals waterzuivering). Rond innovaties in deze drie technologiegebieden is het Innovatiethema Water opgebouwd.

Een voorbeeld van een ontwikkeling in de watersector is digitalisering, zoals te zien is in de maritieme sector met smart shipping: het gebruik van automatisering en data in de scheepvaart. Denk hierbij aan het afstemmen van vaarplannen op de openingstijden van sluizen en bruggen, en op de beschikbare ruimte in havens en terminals.

Ook verduurzaming stimuleert tot innovatie, bijvoorbeeld schone schepen, levensduurverlenging van de natte infrastructuur (zoals waterkeringen en sluizen), aquathermie (verwarmen of koelen door oppervlakte- of afvalwater).

Een voorbeeld van een innovatieprogramma gericht op verduurzaming is het Maritiem Masterplan. Onder coördinatie van Stichting Nederland Maritiem Land (NML), een groot samenwerkingsverband dat nauw is verbonden met de Topsector Water & Maritime, wordt gewerkt aan de ontwikkeling van 30 klimaatneutrale schepen tegen 2030. Dit vormt de basis voor een volledig emissievrije maritieme sector in 2050.

De Drechtsteden scoren hoog

Sliedrecht, de nummer 1 van de ranglijst en Papendrecht, de nummer 2, zijn niet alleen buurgemeenten, maar ook beide onderdeel van Smart Delta Drechtsteden. De Drechtsteden vormen een hotspot voor de maritieme sector dankzij hun strategische ligging, sterke maakindustrie en concentratie van kennisintensieve bedrijven.

Sliedrecht
Een bedrijf dat werkt aan watergerelateerde innovaties uit Sliedrecht is Bakker Sliedrecht. Het bedrijf is gespecialiseerd in maritieme technologieën voor boven én onder water. Zo ontwikkelden ze de elektrische energievoorziening voor ruim 150 voornamelijk grote nieuwbouwschepen, een modulair batterijsysteem dat geïnstalleerd kan worden zonder grootschalige aanpassingen aan het schip en een motor voor baggerschepen die ook op 250 meter diepte functioneert.

Een ander bedrijf uit Sliedrecht is IQIP. Het bedrijf ontwikkelt snelle, precieze en minder belastende technieken voor het installeren van funderingen in offshore- en waterbouwprojecten. Een van hun innovaties is de Hydrohammer, een hydraulische heihamer die met minder trillingen en geluid funderingen onderwater aanbrengt.

Papendrecht
Een innovatief bedrijf uit Papendrecht is Iv-Groep, een internationaal opererend ingenieursbureau met het hoofdkantoor in Nederland. Iv werkt aan innovatie voor onder meer de water- en maritieme sector. Een voorbeeld daarvan is het gebruik van digital twins van maritieme constructies. Bij de Grote Sluis in Veere paste Iv een digital twin toe zodat het ontwerp van de nieuwe sluisdeuren naadloos aansluiten op de bestaande constructie uit de jaren 50. Ook op het gebied van watertechnologie is Iv-Groep actief. Zo werkt het bedrijf mee aan projecten om schadelijke stoffen, zoals PFAS, uit afvalwater te filteren.

Urk staat op de derde plek

Gemeente Urk staat op de derde plek in onze top 10. De lange scheepvaart- en visserstraditie van Urk heeft geleid tot een sterke maritieme sector. Samenwerkingsverband Urk Maritime draagt hieraan bij: het verenigt bedrijven die actief zijn in diverse maritieme disciplines, waaronder scheepsbouw, techniek en onderhoud.

Een deelnemer hiervan is Marasoft, ontwikkelaar van Marad. Dit is software waarmee schepen wereldwijd real-time hun onderhoud kunnen plannen en onderdelen kunnen beheren – zelfs zonder internetverbinding. Marad houdt bij welke certificaten elk bemanningslid heeft, wanneer ze verlopen, én wanneer iemand aan of van boord gaat.

Urk huisvest ook andere innovatieve bedrijven op het gebied van water buiten het maritieme cluster. Een daarvan is Aquamar, dat innovatieve oplossingen voor waterbehandeling, desinfectie en legionellapreventie ontwikkelt. Een van hun innovaties is een nanobubbelsysteem, dat micro-organismen bestrijdt met ultrafijne luchtbelletjes zonder chemicaliën. Daarmee behaalde het bedrijf de 51e plek in de KvK Innovatie Top 100 van 2022.

Hoe wordt de innovatiescore berekend?

Innovatiespotter analyseert alle Nederlandse bedrijven op innovatie en duurzaamheid, waaronder op het thema water. Op basis daarvan is per gemeente het aandeel bedrijven met watergerelateerde innovaties berekend. Door dit percentage te vergelijken met het landelijke gemiddelde, is de innovatiescore van elke gemeente vastgesteld. Gemeenten die boven het gemiddelde presteren krijgen een positieve score.

De methode vergelijkt niet alleen het aantal innovatieve bedrijven op het gebied van water per gemeente, maar ook hoe groot hun aandeel is in het totaal aantal bedrijven. Rotterdam bijvoorbeeld heeft meer bedrijven met watergerelateerde innovaties in absolute aantallen, maar omdat in Rotterdam ook veel andere bedrijven zijn, is het aandeel daar kleiner.

In Sliedrecht is het totaal aantal bedrijven lager, maar een groter percentage daarvan is innovatief op het gebied van water. Daarom scoort Sliedrecht met deze methode hoger dan Rotterdam. Het resultaat van deze methode is een betrouwbare benchmark.

Wat zijn Innovatiethema's?

In het Innovatiespotter-bedrijvenregister analyseren we systematisch alle Nederlandse bedrijven op innovatie en duurzaamheid. Deze bedrijven worden ingedeeld in 11 Innovatiethema’s die aansluiten bij het missiegedreven innovatiebeleid en de SDG’s (Sustainable Development Goals).

We publiceren regelmatig een blog waarin we per Innovatiethema de top 10 gemeenten uitlichten. In de vorige editie stond het Innovatiethema Chemie centraal. In de volgende blog komt de top 10 gemeenten van het Innovatiethema Energie aan bod.

Blijf op de hoogte van de top 10 van de andere Innovatiethema’s:

Hoe presteert jouw gemeente?


Ben je benieuwd welke innovatieve bedrijven op het gebied van water actief zijn in jouw regio? Maak dan een proefaccount aan en krijg direct toegang tot ons platform met gegevens over alle Nederlandse bedrijven.

Het proefaccount biedt ook toegang tot het Innovatie- en Duurzaamheidsdashboard. Dit dashboard bevat verschillende datavisualisaties, waaronder de regiovergelijker. Daarmee zie je in één oogopslag hoe jouw gemeente presteert ten opzichte van anderen.

Kaart met de top 10 gemeenten met watergerelateerde innovaties

Wil je nieuwe inzichten in bedrijven met watergerelateerde innovaties?

Onze data maakt innovatie en duurzaamheid zichtbaar en meetbaar. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak en ontdek hoe onze inzichten bijdragen aan jouw vraagstuk.

*Voor een representatief beeld zijn in de analyse alleen gemeenten met 3.000 of meer bedrijven meegenomen en de 111 kleinste gemeenten buiten beschouwing gelaten. Daarnaast zijn bedrijven zonder werknemers niet meegenomen. In ons platform zijn de gegevens van alle Nederlandse bedrijven in alle gemeenten beschikbaar.

Recente blogs