Verduurzaming op je bord!

Nederland is na de Verenigde Staten en Brazilië de grootste landbouwexporteur van de wereld blijkt uit cijfers van WUR (2022). De Agrifood sector draagt voor meer dan 5% bij aan het Nederlands bruto binnenlands product. De landbouw concurreert met natuurwaarde en het in stand houden van de biodiversiteit. Duurzaamheid krijgen we letterlijk en figuurlijk op ons bord. Daarom is verduurzaming binnen de Agrifood sector enorm belangrijk. Met innovatie-instrumenten als subsidies en awards wordt innovatie gestimuleerd.

De Sustainable Development Goals (SDGs) zijn zeventien doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030. Ze zijn een mondiaal kompas voor uitdagingen als armoede, onderwijs en de klimaatcrisis. De Agrifood sector draagt bij aan een aantal SDGs:

 • SDG 12: Duurzame consumptie en productie
  • Het efficiënter gebruik van grondstoffen bij de productie van voedsel verlaagt de druk op het milieu en vermindert de afhankelijkheid van grondstoffen. Hiermee worden daarmee de negatieve gevolgen voor de toekomst beperkt.
 • SDG 13: Aanpak klimaatverandering
  • Door middel van energie-neutrale landbouw en de kringlooplandbouw wordt er energie- en uitstootvriendelijk voedsel geproduceerd. Hiermee draagt de Agrifood-sector bij aan de klimaatbeheersing.
 • SDG 15: Beschermen van ecosystemen, bossen en biodiversiteit
  • Het duurzaam beheer van het leven op het land is een belangrijk onderdeel binnen Agrifood. Door ecosystemen te beschermen en grondstoffen efficiënt te gebruiken, komt er minder belasting op de natuur.

 

Innovaties in de Agrifood-sector zijn zeer divers. Er zijn bedrijven die zich bezighouden met energie-neutrale landbouw door bijvoorbeeld elektrische, onbemande landbouwwerktuigen te ontwikkelen. De kringlooplandbouw en -veehouderij is een opkomende manier van energie- en uitstootvriendelijke voedselproductie. Ook het produceren van vleesvervangers of het ontwikkelen van nieuwe soorten zaadrassen voor grotere en consistentere oogst valt onder innovatie in Agrifood.

Hieronder 9 voorbeelden van innovatieve bedrijven in de Agrifood sector:

 • Bodemzicht (Malden): Klimaatpositieve boerderij voor vergroting biodiversiteit
 • ABZ Seeds (Andijk): Ontwikkelen nieuwe rassen van aardbei het hele jaar door
 • Houbensteyn (IJsselstein): Duurzame varkenshouderij die volledig in eigen energie voorziet
 • Beefygreen (Helmond): Oesterzwam als vleesvervanger, 100% vega of in hybride vorm
 • Cowhouse (Leeuwarden): Matrassen voor koeien
 • Wingssprayer (Nederweert): Optimale verdeling spuitmiddelen voor gewasbescherming
 • Duplaco (Oldenzaal): Microalgen kweken in een volledig gesloten systeem
 • Farmertronics (Deurne): Ontwikkeling 100% elektrische onbemande motor tractor
 • Ojah (Ochten): Ontwikkeling textuur voor toevoeging alle smaken van vlees

Meer weten over deze bedrijven? Maak een gratis account aan om toegang tot ons platform te krijgen. Je krijgt met een gratis account inzicht in je werkgebied en daarnaast heb je toegang tot ruim 1000 bedrijfsprofielen.

Gebruik onze tools om de bedrijven te vinden die je zoekt

2965314

Krijg nu toegang tot ons AI-gedreven platform en krijg data en inzicht in je werkgebied.

Laatste blogs

SDG- en duurzaamheidsmonitor van het Nederlands bedrijfsleven 2024
Event

SDG- en duurzaamheidsmonitor van het Nederlands bedrijfsleven 2024

We nodigen je van harte uit voor een kennissessie waarin we de SDG- en duurzaamheidsmonitor van het Nederlands bedrijfsleven 2024 presenteren. Deze is ontwikkeld door Innovatiespotter in opdracht van de Nationaal Coördinator Duurzame Ontwikkelingsdoelen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Lees Meer »
Campussen Nederland 2023
Publicatie

Datagedreven inventarisatie campussen 2023

In opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (MinEZK) heeft Innovatiespotter een volledig datagedreven onderzoek uitgevoerd naar de dynamiek op en rond Nederlandse campussen. Innovatie op campussen Met gebruik van data-analyse is uit een longlist van 200 campusachtige initiatieven bepaald of ze voldoen aan de kenmerken van een

Lees Meer »
Circulaire Economie

Inzicht in het innovatie ecosysteem van circulariteit

Bedrijven spelen een cruciale rol in de Circulaire Economie. Innovatiespotter ontsluit meer dan 4.500 bedrijven in Nederland die voorop lopen in de Circulaire Economie. Wie zijn het, waar zitten ze en wat doen ze? Neem direct contact op om toegang te krijgen tot deze bedrijven (de  “namen en rugnummers”) en om inzicht

Lees Meer »
Wil je meer weten over ons werk?
Launch login modal Launch register modal